Florarna

05.04.2023

Vill du uppleva norrlandskänsla på nära håll? Då ska du besöka Florarna med sina vidsträckta myrar. Hit kan du komma för en vintrig skidtur eller en avkopplande vandring – och du behöver inte vara rädd för att bli alltför blöt om fötterna! Det finns gott om markerade stigar och spångade leder.

Florarna är Upplands största sammanhängande myrmarker med milsvid skog runt omkring. Det är ömsom trädlösa mossar och kärrmarker, ömsom öppna vattenytor och gamla skogar. Här är det bara naturens egna ljud som hörs och civilisationen känns långt borta.

Ett besök i Florarna bjuder på fina naturupplevelser året runt. Vintern är kanske den bästa årstiden för att upptäcka reservatet. Det är lätt att ta skidorna över vidderna och göra upp nya spår i den knastrande snön. Kanske hör du en uggla ropa eller ser spår efter ett skyggt lodjur.

I snösmältningstider blir de öppna myrarna scen för orrarnas märkliga spel inför parningen. Om våren förvandlas våtmarkerna till ett fågelparadis när mängder av flyttfåglar anländer. Lite senare börjar den till synes karga naturen att blomma och luften doftar kryddigt av pors.

På hösten går det att plocka hjortron och hela myren får en färgskala i gult och orange.

Naturreservatet ligger mitt bland de uppländska vallonbruken. Naturen verkar vara helt orörd, men skenet bedrar. I äldre tider var det stor aktivitet i våtmarkerna. Myrslåtter var ett viktigt bidrag för kreaturens utfordring på vintern. När järnbruken anlades på 1600-talet ökade behovet av timmer, ved och kol och det gjordes fördämningar för att få bättre tillgång till vattenkraft. I våra dagar råder åter en rogivande tystnad över skog och myr.

I Länsstyrelsens öppna stugor kan du avnjuta din medhavda matsäck eller bara värma dig en stund. Flera av stugorna är även lämpliga för övernattning. Det kostar inget och det går inte att boka. Tänker du övernatta är det därför bra att ha en reservplan, till exempel ett tält i packningen.

För allas säkerhet och trivsel gäller följande:

  • Använd gärna eldplatser och kaminer, men elda försiktigt och se till att elden är släckt när du går. Håll dig informerad om eventuella eldningsförbud!
  • Var sparsam med veden, så att det räcker åt alla.
  • Lämna företräde till andra besökare efter en natts övernattning i stugan.
  • Ta med eventuella sopor hem och lämna stugan i städat skick. Lämna inte kvar mat i stugan.
  • Skriv gärna några rader i gästboken innan du går.

I reservatet finns Mixanstugan, Nickbostugan, Agnsjöstugan, Gammelåkojan, Öppen stuga vid Risön, Kolarkojan och Norrbergskojan. Med undantag för Kolarkojan är stugorna lämpliga för övernattning. Utförlig information om stugorna finns i Naturkartan Uppsala läns natur. Sök på respektive stugas namn.